Orthomanueel

(Orthomanuele Diergeneeskunde volgens de methode van Aharon)

Voor welke klachten? 

Orthomanuele diergeneeskunde (OMD) is afgeleid van de humane orthomanuele geneeskunde (tegenwoordig musculoskeletaire geneeskunde genoemd). De OMD pakt problemen/pijnen van de ruggengraat en de gewrichten aan. Deze pijnen zijn vaak moeilijk te herkennen. Ze geven vaak géén afwijkende röntgen- of CT-beelden en vaak vage klachten, zoals niet meer willen spelen, snel gaan liggen en minder graag willen wandelen. Klachten afkomstig van pijn uit de rug/nek  of door een verdraaiing van een elleboog of knie, worden helaas vaak niet herkend en wijt men aan een orthopedische afwijking of ouderdom. Dit hoeft dus niet altijd het geval te zijn.  

Waarom orthomanuele diergeneeskunde (OMD)?  

OMD gaat uit van de symmetrie van het skelet. Staat een gewricht niet symmetrisch dan wordt dit onevenredig belast en kan er druk en pijn ontstaan. Ook de doorbloeding op deze plek vermindert. De wervelkolom is een soort kralensnoer van gewrichtjes. Staan deze niet meer symmetrisch komt er druk op de tussenwervelschijven en ontstaat er pijn.   

Doel van de orthomanuele therapie is het herstellen van de symmetrie van de wervelkolom van de rug, nek, bekken en ledematen. Hierdoor vermindert pijn en verbetert de doorbloeding en daardoor het zelfhelend vermogen van het lichaam.  

Meer informatie is te vinden op de website van kreupeldier of op de website van NVOMD Nederlandse Vereniging voor Orthomanuele Diergeneeskunde 

Het orthomanuele consult  

Een Orthomanueel consult is een gespecialiseerd diergeneeskundig consult waarin uw dier eerst algemeen onderzocht wordt, daarna volgt een orthopedisch en neurologisch onderzoek. Met als doel om andere bijkomende problemen op te sporen en indien nodig mee te nemen in het advies.   

Bij het orthomanuele onderzoek moet het dier recht staan (symmetrisch) en wordt de wervelkolom van achter naar voor onderzocht en de afwijkende wervelstanden gecorrigeerd. Ook de afwijkende standen van ledematen worden indien nodig gecorrigeerd.   

Hierna krijgt u een advies op maat en indien nodig medicatie.  

Meestal zijn 3 behandelingen voldoende.   

  • Het 2e consult is na 2-4 weken om de gecorrigeerde standen te controleren. Hierna krijgt u oefeningen mee  
  • Het 3e consult is na 3 maanden.  Opnieuw worden de gecorrigeerde standen gecontroleerd. Besproken wordt of de behandeling afdoende effect heeft gehad en of  er nog aanvullende onderzoeken/ therapieën nodig zijn.   

Kosten  

Intake; 40 minuten; 104 euro incl.  

2e en 3e consult; 78 euro  

Afspraak maken?  

Voorlopig kunt u enkel telefonisch of via de mail een afspraak maken.  

Wij vragen u tevens het patiëntendossier van uw eigen dierenarts door te sturen inclusief röntgenfoto’s en eventuele dossier van de doorverwijskliniek. 

Afspraak via kliniek; 040-2021297 vermeld erbij dat het gaat om een orthomanueel consult.  

Email; info@dierenkliniek-riethoven.com  

(Vermeld dan uw voorkeurdagen/dagdeel erbij dan proberen we daar rekening mee te houden)