Vuurwerkangst

Vuurwerk

De feestdagen komen steeds dichterbij en daarom willen we u graag informeren over vuurwerkangst bij honden.

Vuurwerkangst

De angst voor harde geluiden is een natuurlijke angst die direct te maken heeft met overlevingsdrang. Vrijwel elk dier zal reageren bij het horen van een hard geluid. Het ene dier is hier gevoeliger voor dan het andere: bij honden zijn er bv rassen die gevoeliger zijn voor geluiden dan andere. Door vervelende ervaringen of herhaaldelijk schrikken kunnen dieren een echte fobie voor harde geluiden ontwikkelen. De angst en paniek die ze hierbij ervaren is vaak groot en zeker geen aanstellerij! Niet alleen harde knallen zijn voor dieren angstaanjagend, ook sissen, fluiten en andere hoge tonen kunnen voor hen gevaar betekenen. Huisdieren kunnen daarnaast ook last hebben van de flitsen, trillingen en voornamelijk de geur die vrijkomt bij het afsteken van vuurpijlen.

Angst herkennen

Allereerst is het belangrijk om het normale gedrag van uw hond te (her)kennen. Als uw hond zich anders gedraagt dan normaal, kan dit een teken zijn van stress/angst.

Enkele gedragingen zijn:

– Lage staart

– Oren plat in de nek

– Zich klein maken

– Wegkruipen

– Trillen

– Hijgen

– Krabben

– Gapen (zonder moe te zijn)

– Lippen aflikken

– Uitschudden

– Onrustig rondlopen

– Achter u aan blijven lopen

Enz.

Wat kunt u zelf doen?

Laat uw dier niet alleen, blijf thuis indien mogelijk. Als uw dier gewend is om met u mee te gaan, blijf dit dan ook doen. Het is belangrijk dat u zo ontspannen mogelijk uw routines aanhoudt, een boek lezen, tv kijken en vooral dat u daarbij uw huisdier normaal aanspreekt. Het is belangrijk dat u niets forceert, laat hem/haar liggen waar hij/zij wil, dat kan het eigen mandje zijn maar dat kan ook een kelderkast of plekje onder tafel zijn. Wat erg belangrijk is om uw eigen energie laag te houden, ga niet mee in de uitbundigheid van de feestvreugde maar blijf zo neutraal mogelijk.

Aaien en steun zoeken bij elkaar mag, maar beloon het angstgedrag niet. Straf uw dier nooit voor een angstige reactie! Daarmee maakt u de situatie voor het dier alleen maar enger en hij/zij zal nog banger worden. Misschien durft hij/zij het niet meer duidelijk te uiten omdat hij/zij bang is voor nog meer straf, maar van binnen voelt de angst nog net zo erg. Dieren die gestraft worden, kunnen ook agressief worden. Maak het huis zo comfortabel mogelijk voor uw dier, doe de gordijnen en ramen dicht, zet een muziekje aan of zet de televisie aan (zorg dat er geen vuurwerkgeluiden op de televisie zijn). Een andere mogelijkheid is het afleiden van uw dier met bijvoorbeeld voerpuzzels, hersenwerk, spelletjes of een lekker bot.

Medicatie

In sommige gevallen is het nodig om uw dier medicatie toe te dienen. Er zijn daarom ook verschillende middelen beschikbaar.

  • Sileo:

Zorgt voor vermindering van acute angst en stress die samenhangt met geluid, zo ook geluid door vuurwerk. Het is een gel die aangebracht dient te worden aan de binnenzijde van de wang (op het mondslijmvlies)

  • Pexion:

Is ook een middel voor epilepsie maar is ook geregistreerd voor het verminderen van onrust en angst geassocieerd met een fobie van harde geluiden erbij honden. Dit is een tablet die 2 dagen voor het verwachte geluidsmoment toegediend dient te worden.

Middelen

  • Adaptil:

Adaptil geeft een afgifte van feromonen voor een rustgevend effect. Voor een optimale werking is het belangrijk 4 weken voor het geluidsmoment te starten.

  • Telizen:

Telizen is een rustgevend voedingssupplement voor honden en katten. Het vermindert gedrag geassocieerd met angst. Helpt het dier kalmeren en bevordert de ontspanning zonder bijwerkingen. Voor een optimale werking dient dit middel minstens 2 maanden gegeven te worden.

  • Thundershirt:

Dit heeft een speciaal gepatenteerd ontwerp waarmee constant een zachte druk uitgeoefend wordt. Dit heeft een kalmerend effect op de meeste honden als ze nerveus, angst of te opgewonden zijn. Uit een onderzoek onder twee duizend klanten is gebleken dat 80% van de honden een significante verbetering vertoonden

  • Bach bloesem:

Bach bloesem is een natuurlijke manier om uw hond te helpen bij angst. Het is een vloeibaar plantenextract wat positief kan werken op emoties. Het kan negatieve emoties ombuigen naar positieve emoties.

Wij informeren u graag over de passende mogelijkheden voor uw huisdier. Bel, mail of kom gerust een keertje langs.